En av Norges Eldste Sportsklubber

Fotballklubben Gjøvik-Lyn kan se tilbake på en lang og æresrik historie helt siden den ble stiftet 1. februar 1902.

Klubben har alltid vært viktig for fotballmiljøet i Gjøvik og distriktet, men idrettslaget ble stiftet under navnet “Sportsklubben Thor” for å pleie også ski- og skøytesporten i tillegg til fotball i sommerhalvåret.

Sportsklubben Lyn

I 1904, to år etter stiftelsen, besluttet medlemmene å endre navnet fra “Thor” til “Sportsklubben Lyn”. Fotball seilte opp som den mest populære av klubbens ulike sportsgrener og man stilte med flere lag og aldersgrupper.
I 1908 ble Sportsklubben Lyn kretsmestere for første gang og deltok i Norgesmesterskapet. Lyns spiller Fridtjof Skonnord ble betraktet som en av landets beste og fikk være med og spille mot Sverige i Norges aller første landskamp i fotball.

I 1910 endret Sportsklubben Lyn atter navn. Fra nå av het vi Fotballklubben Lyn og skulle utelukkende drive med å sparke ball. Vinteraktivitetene fra klubbens barndom gikk i stedet inn i Gjøvik Skiklubb. Byens ulike idretter fikk kombinert plass på det som i dag heter Gjøvik Stadion. I tillegg til fotballbane, spilte man også bl.a tennis her, red travhester og hadde markedsplass og fesjå for distriktets bønder.

Med 1914 kom vår første finaleplass i Norgesmesterskapet. Ja, Lyn ledet til og med 2-0 over Frigg ved pause, men rotet seg vekk i andre omgang og tapte overraskende 4-2.

I 1924 kom FK Lyn atter en gang høyt opp i Norgesmesterskapet i fotball. Denne gangen tapte vi mot Odd Skien i semifinalen.

Utover i 1930-årene fortsatte Lyn å hevde seg som distriktets ledende og beste fotballag.

Sportsklubben Gjøvik

I 1928 besluttet Gjøviks to arbeiderungdomslag å samle seg om et nytt, felles idrettslag; “Gjøvik Arbeideridrettslag”.Her skulle man bedrive “alt” av sportslige aktiviteter; håndball, turn, en masse friidrett, boksing…og fotball.
Årene gikk og først i 1937 møttes GAIL og Lyn på fotballbanen. De neste årene vant de hver sine ganger når de to bylagene møttes. At det tok hele 9 år fra stiftelsesdatoen til at GAIL møtte nabolaget Lyn i et byoppgjør på fotballbanen, skyldtes nok at GAIL spilte sine kamper i egne serier for landets arbeideridrettslag.
Først når GAIL slo seg sammen med Gjøvik-brannmennenes eget idrettslag, “Fram”, ble fotballen hovedsatsingsområde for den nye, større klubben.

FK Gjøvik-Lyn

Under krigen ble det ikke spilt ordinære fotballkamper i Gjøvik, med de to lagene møttes likevel til illegale kamper mot hverandre; til stor glede for både spillerne selv og de av tilskuerne som risikerte represalier fra okkupasjonsmakten ved å se på.
Etter krigen var det bred enighet om at byen trengte en ordentlig stadion for idrettsutøvelse. Gressbanen ble permanent anlagt i 1947 der Gjøvik stadion er i dag.

I 1949 måtte FK Lyn endre navn til FK Gjøvik-Lyn grunnet stadige forvekslinger med FK Lyn i Oslo.

Utover 1950-tallet ble spillerstaben styrket med flere lokale talenter.

I 1962 flesket FK Gjøvik-Lyn likegodt til og vant Norgesmesterskapet i fotball ! Gutta rykket opp i Eliteserien og fikk reist omkring i Europa og spilt. Allerede neste år falt laget ut av Eliteserien igjen og somlet vekk seiersmulighetene i tre kommende semicupfinaler.
FK Gjøvik-Lyn hadde en rekke svært gode spillere på denne tiden. To av dem; Kjell Kolberg og Erik Johansen spilte mange kamper på Norges A-landslag.

“Sporten” – best utenfor banen

Mens FK Gjøvik-Lyn ble både Norgesmestere og spilte i Eliteserien på 60-tallet, gikk det verre med de gamle arbeiderlag-spillerne i Gjøvik Sportsklubb. De falt helt ned i 5. divisjon i 1965.

Om fotballferdighetene sviktet for “Sporten”, så var medlemmene svært engasjerte utenfor banen! Klubben drev både bingo og forsamlingslokale, samlet penger til busser, arrangerte turer og utflukter. De samlet også inn veldedig støtte til slumsøstrene og juletrefester mm.

Dugnadsånden i “Sporten” var en viktig årsak til at man fikk fullfinansiert og ferdigstilt det flombelyste treningsanlegget på Tranbergflåa i 1975.

Svake alene – sterke sammen

Utover 70-tallet sank kampresultatene også hos Gjøvik-Lyn. I 1974 sank laget til 4. divisjon og i 1989 helt ned til 5. divisjon.

Nabolaget Gjøvik “Sporten” klarte seg hakket bedre, men det var ikke tvil om at noe måtte gjøres! Medlemmene i begge klubbene diskuterte og var enige om at det var bedre de slo seg sammen.
I 1993 ble lagene formelt sammenslått til Sportsklubben Gjøvik/Lyn og havnet i den nye 3. divisjonen.

Fra 1995 var laget oppe i 2. divisjon og holdt seg der til millennium-skiftet. Deretter var det ned og opp igjen i divisjonene.
Dugnadsånden sto fortsatt sterk i den nye, samlede klubben, og i 2006 kunne man invitere til en ny og flott kunstgressbane.

Særlig siden 2009 har laget vært bevisst på strategien videre og frem til i dag : satse på breddefotball, utvikle talenter, få frem lokale spillere helt i fra skolealder, og ansette profesjonelle trenere. Der er også ansatt faste folk for å drive organisasjonen og klubben trygt videre inn i det nye årtusenet.

Kildemateriale : Wikipedia, avisartikler og utdrag fra Gjøvik Sportsklubbs jubileumsbok fra 1978.

Privacy Policy